06 – 27 10 10 18 lydia@deinterieurstylist.nl

In de voorgaande blog heb ik verteld over minimaliseren en dat opruimen en spullen wegdoen daar een belangrijk onderdeel. En ssst…  helaas is dat spullen wegdoen niet mijn beste kwaliteit… MAAR een sfeervolle woning creëren met weinig spullen is dat WÉL. Wanneer je naar voorbeelden zoekt van minimalistische interieurs, zie je meestal een lege saaie strakke kleurloze woning. Terwijl dit helemaal niet nodig is! Je kunt ook minimaliseren mét sfeer, en in elke stijl die je maar wilt. Namelijk door op het volgende te letten:

Indeling

Een fijne praktische indeling is erg belangrijk, maar zorg er voor dat de meubels evenredig verdeeld zijn over de ruimte. Kijk ook goed naar hoe de looproutes zijn, en dat je om alle meubelstukken voldoende loopruimte hebt.

Formaat van de meubels

Wanneer je weinig meubels in je huis hebt, is het van belang dat het formaat van je meubels in verhouding is tot het formaat van de ruimte waar het in staat. Dus geen minimeubels in een hele grote ruimte, of hele grote meubels in een piepkleine kamer. Ook is het belangrijk dat je voldoende afwisseling hebt in hoge en lage meubels.

Kleur

Als je voorbeelden zoekt van een minimalistisch interieur, dan zie je vaak een interieur met hoofdzakelijk wit, grijs en zwart. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Kleur kan prima samen met een minimalisme. En kleur is belangrijk. Het geeft heel veel sfeer. Een kleur op de muur, en een paar accentkleuren die consequent terugkomen doen al erg veel.

Accessoires

Het doel van minimalisme is weinig spullen. Veel accessoires, prulletjes etc is dan ook juist niet de bedoeling. Kies voor enkele grote accessoires met hoge decoratieve waarde, in plaats van een heleboel kleine spulletjes. Kies 1 grote vaas ipv meerdere kleine, of 1 grote persoonlijke foto aan de muur ipv een heleboel kleine.

Aankopen

De bedoeling is natuurlijk om ook minder te kopen, maar soms heb je toch wat nodig ter aankleding. Koop dan alleen wat je écht heel mooi vindt, en kies voor kwaliteit die lang mee gaat. Stel je zelf de vraag of je het écht nodig hebt en of het écht bij de stijl van je interieur past. En als het even kan, slaap er een nachtje over. Wil je het de volgende dag, of volgende week nog steeds graag kopen, dan is het een goede keus.

Één stijl

Minimalisme betekent niet saai. Je kunt dus prima wat prints toevoegen voor wat leven, maar bewaar rust door te kiezen voor 1 stijl. Rust is namelijk wel het doel van minimaliseren. Houd het dus bij bloemen. Of strepen. Of grafische vormen. Net wat je zelf mooi vind.