06 – 27 10 10 18 lydia@deinterieurstylist.nl

Minimaliseren is helemaal een trend van nu, en hoewel ik eigenlijk niet zo ben van een trend volgen puur omdat het een trend is, word ik van minimaliseren wel heel blij. Waarom? Omdat minimaliseren meer is dan een “woonstijl”. Het is meer een leefstijl, een manier om te verduurzamen. En van duurzaamheid, word ik óók blij, want ik vind de aarde een mooie plek waar we zuinig op moeten zijn.

Ontspullen?

Minimaliseren betekent zoveel als ontspullen. Minder spullen maakt je leven veel leuker. Vrijer. Eenvoudiger, en dus overzichtelijker. Maar hoe komt dat nou? Uitleggen van het hoe en waarom ontspullen zo’n goed idee is, dat kunnen anderen veel beter dan ik,  maar in het kort komt het neer op: (Te) veel spullen om je heen hebben geeft onrust, stress. Ook is het helemaal niet Feng Shui, want daar houd ik me natuurlijk óók nog mee bezig. (nog nooit gehoord van Feng Shui en nieuwsgierig wat dat is?)

Minder spullen dus, maar wel spullen die goed zijn, lang mee gaan, bij je passen en je blij maken.

Opruimen!

Stap 1 om te minimaliseren is natuurlijk opruimen en spullen wegdoen. Nou moet ik bekennen, dat opruimen en spullen wegdoen helaas niét direct mijn beste kwaliteit is. (Dat we 3 jonge kinderen hebben is daar ook debet aan)

Daarom ga ik mijn vingers niet branden aan het schrijven van tips over opruimen. Ik verwijs je met alle liefde naar de boeken die er al over geschreven zijn door echte opruimgoeroe’s zoals Marie Kondo. Daarmee lukt het je vast, om stap voor stap op te ruimen. Zodra dat klaar is, kun je verder met je interieur. Kijk kritisch rond in je huis, en stel je zelf de volgende vragen:

  • Word ik écht blij van dit meubelstuk/accessoire?
  • Zou ik het nu kopen als dit in de winkel stond?
  • Heb ik het nodig/wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt?
  • Is het nog heel? De kwaliteit is goed, het kan nog lang mee?

Wat je dan over houdt, zijn spullen die echt iets voor je doen, waar je blij van wordt, die je gebruikt en nog lang mee vooruit kunt (wilt)…

Wél sfeer.

…en een half leeg huis. Zonder sfeer. Dat is natuurlijk ongezellig wonen. Dus vandaar dat ik me niet richt op hoe je minimaliseert, maar op hoe je huiskamer dan tóch gezellig blijft. Want dat is wél mijn kwaliteit. Lees dus gauw deel 2 van deze blog.